Halířka a Wilsonka

Protože je vše krásně popsané na netu – nebudu si nic vymýšlet 🙂
„Už téměř 40 let je zatopené údolí řeky Jihlavy mezi Vladislaví a Mohelnem na Vysočině. Na doby před Dalešickou přehradou vzpomínají hlavně trampové, kteří tady měli svůj ráj. Halířova skála, řečená Halířka, nad Dalešickou přehradou je plná vzpomínek na trampskou historii. Na Halířce si trampové vytvořili pietní místo, kde se pravidelně scházejí, a u ohně, za zvuků starých trampských písní, dál udržují tradici.
Když půjdete polními cestami od Koněšína na Třebíčsku směrem k Vladislavi, narazíte v lese na nádherný přírodní amfiteátr. Halířka je nejen úžasnou vyhlídkou na hladinu Dalešické přehrady a její okolí, ale i místem, které si trampové vybrali pro svá vzpomínková setkávání. Sestoupíme-li po několika kamenných schůdcích níž, ocitneme se v samém srdci přírodního amfiteátru. Stojí tu tři totemy, vlajkový stožár a samozřejmě ohniště. Na skále jsou připevněné desítky cedulek se jmény, přezdívkami a daty.
Na Halířce trampové udržují svoje tradice. Třebíčští trampové se na Halířce pravidelně scházejí a na kamarády vzpomínají. Vyprávějí si i o zašlých časech, kdy ještě v údolí nebyla přehrada, a trampské chaty stály u břehu řeky, které tady říkali Stříbrná řeka. Vše se samozřejmě odehrává podle trampských tradic a pravidel, za zvuků písně Vlajka. Je to krásné, když všichni stojí na svazích, dole hoří oheň a hudba se krásně nese. 
Lavička na skále nabízí pohled na Dalešickou přehradu. To ale není vše, co Halířka příchozímu nabízí. Stačí ujít pár kroků a ocitnete se na hraně srázu. Dole pod vámi se leskne hladina přehrady. Trampové tady postavili dřevěnou lavičku, ze které se vám určitě nebude chtít vstávat. Ten pohled je neskutečně uklidňující. 
Na Halířku se nejsnáze dostanete pěšky z Koněšína po polních cestách. Je to asi 2 kilometry. První zajímavé zastavení je asi v třetině cesty u památníku, který obec nechala postavit k příležitosti stého výročí vzniku Československa.“

„Další úžasný výhled na Dalešickou přehradu je z nedaleké Wilsonovy skály – Wilsonky. Údolí řeky Jihlavy patří mezi překrásné kouty naší přírody. Kdysi hluboký kaňon sice musel v minulém století ustoupit stavbě přehrady, ale krajina tak získala zase jiný půvab. Nejlépe si jej můžete prohlédnout z vyhlídek, kterých najdete po obou březích dost. Řeka Jihlava, protékající Českomoravskou vrchovinou a vlévající se až do Novomlýnských nádrží na řece Dyji, vyhloubila na své cestě hluboké údolí. To začíná asi 10 kilometrů východně od Třebíče končí zhruba stejně daleko západně od Ivančic. Ve druhé polovině 20. století byla část tohoto údolí zatopena a vznikly vodní nádrže Dalešice a Mohelno. Strmé skalní útesy, které se z údolí vzpínaly k nebi, tak ztratily na své ohromné výšce. Přesto zůstaly překrásné, jako Wilsonova skála nedaleko Hartvíkovic. Wilsonova skála se tyčí na levém břehu Dalešické přehrady, asi 1,5 kilometru z centra obce Hartvíkovice. Dostanete se sem právě z této obce po žluté turistické značce. Pokud dojedete autem, můžete si cestu ještě zkrátit a zaparkovat až u fotbalového hřiště, kde se nachází i turistická ubytovna a občerstvení. Odtud je to na vyhlídku jen necelých 500 metrů lesní pěšinou. Pod kopcem dole u vody pak leží autokemp Wilsonka, ze kterého sem také vede cesta, buď delší oklika po žluté, nebo kratší a prudší od břehu rovnou do kopce. Je tu krásný výhled na vodu a lesy.
Výška Wilsonovy skály byla původně více než 100 metrů, což z ní činilo nejvyšší skalní útvar v údolí řeky Jihlavy. Lákala horolezce a trampy, pro které to bylo oblíbené místo. Dnes se ale zhruba 45 metrů skály nachází pod vodní hladinou. Na vrcholu skaliska se nachází vyhlídka obehnaná zábradlím, s pohodlným přístupem pomocí schůdků. Nabízí se odtud krásný výhled na vodní plochu Dalešické přehrady a okolní lesnaté stráně, které jsou na podzim obzvlášť barevné. Kousek od vyhlídky na Wilsonově skále je upravené další vyhlídkové místo, kde láká k fotce na památku velké dřevěné srdce. Určitě jej neminete, je od Wilsonky opravdu na dohled.“ Několik fotografií naleznete zde na odkaze.
Tak příjemné kochání se. Samozřejmě a se vypravíte na výlet 😊 – jv –

Novinky - komunikační síť

Facebook Pagelike Widget

ARCHIV AKTUALIT

TOPlist
Facebook Pagelike Widget