Tři kříže

Tři kříže u Nového Města na Moravě, s jedinečným kulturním a historickým významem, stojí na vrcholu kopce s nadmořskou výškou 675 m n. m. vzdálené asi 1 km východně od centra. Památka dává jméno celé lokalitě a kopci – Tři kříže, Kaplisko, nebo též Kalvárie.

V roce 1482 byla postavena na Michovském kopci kaplička jako vděk za záchranu obyvatel před morem (morových epidemií bylo ve 14. a 15. století hodně). Kaple později zanikla, ale ze stejného důvodu zde byly postaveny v roce 1680 tři dřevěné kříže a tyto byly obnoveny v roce 1832 dřevěnými kříži na kamenných podstavcích. Tyto kříže byly postaveny z vděčnosti za záchranu před morovou epidemií, na kterou nezemřel ani jeden obyvatel Nového Města na Moravě. V této době se na místo Tří křížů konaly poutě a konaly se zde také polní mše. Kdy byly vztyčeny současné kamenné kříže Wikipedie už neuvádí.

Příběh, který jsem slyšel já je trochu jiný. „V době morové epidemie museli nemocní odejít na nedaleký vrch, aby nákazu nešířili. A aby se nerozcházeli do okolí, nosili jim Novoměští na určené místo jídlo. Dokud jídlo ubývalo, přinášeli jim denně nové. Když pak už zůstalo jídlo netknuté a další nemocní nebyli, poznali že mor byl zažehnán.

V roce 1928 byla ke Třem křížům vysázena javorová alej – Alej smíření, vedoucí od evangelického hřbitova ke Třem křížům. Kde za každého mrtvého obyvatele z 1. světové války byl vysazen jeden strom. Místo má nejen kulturní a historický význam, je od tud nádherný výhled na Nové Město a okolí, viz odkaz

Novinky - komunikační síť

Facebook Pagelike Widget

ARCHIV AKTUALIT

TOPlist
Facebook Pagelike Widget