Obecní symboly


Dvacet roků uteklo jako když proutkem mávne. Ve středu 28. srpna to bude právě těch 20 roků, kdy jsme slavnostně posvětili naše obecní symboly, znak a prapor. Všichni víme, jak vypadají, ale určitě není na škodu připomenout si jejich symboliku. Proč vypadají právě tak… Obecní symboly jsou inspirovány historií, kulturou a charakteristickými rysy obce.
Hlavní figurou znaku a praporu je okřídlený lev sv. Marka s knihou v tlapách. Svatému Markovi je benetický kostel zasvěcený. Symbol svatého Marka, okřídlený lev, je hluboce zakořeněný v historii a kultuře. Tento majestátní symbol, často zobrazovaný s knihou nebo mečem, představuje sílu, ochranu a odvahu. Doplňující mnišské kápě připomínají původní benetickou vrchnost – třebíčské benediktýny. Základní barvy znaku i listu praporu, modrá a žlutá byly převzaty z heraldiky dlouhodobých majitelů třebíčského panství – hrabat z Valdštejna (později z Valdštejna – Vartenberka).
https://www.rajce.idnes.cz/benetice/album/obecni-symboly

Dne 9. ledna 2003 převzali zástupci obce, starosta Jiří Vlach a místostarosta Radek Novotný, z rukou předsedy poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka dekret o udělení znaku a praporu obci Benetice. Tyto obecní symboly byly vysvěceny 28. srpna 2004. Obecní symboly byly v průvodu od obecního úřadu přeneseny do kostela sv. Marka, kde je při mši svaté posvětil Mgr. Jiří Ochman. Po mši průvod pokračoval z kostela, za doprovodu rudíkovské kapely na náves, kde byl prapor s nástupem členů sboru dobrovolných hasičů a za doprovodu státní hymny vyvěšen na stožár. K této příležitosti byla vysazena i lípa Svobody (na dočasné místo, o rok později byla přesázena do nově vzniklého parku po demolici staré školy). -jv-
https://www.rajce.idnes.cz/benetice/album/sveceni-znaku-a-praporu

Novinky - komunikační síť

Facebook Pagelike Widget

ARCHIV AKTUALIT

TOPlist
Facebook Pagelike Widget